Cazul Raphael Libardi, sau toleranţa noastră cea de toate zilele

Phoenix, Arizona. Săptămâna aceasta s-a întâmplat un eveniment, care a ţinut capul de afiş al ştirilor locale pentru o zi şi jumătate. Unul dintre cei doi patroni ai firmei „Aracruz International Granite”, societate importatoare de granit, a fost arestat. Este vorba despre omul de afaceri de origine braziliană, Raphael Libardi. În urma unei reclamaţii telefonice, acesta a fost ridicat de la domiciliu de către oamenii şerifului Joe Arpaio şi reţinut pentru furt de identitate, deoarece se pare că pentru obţinerea dreptului de rezidenţă permanentă în Statele Unite, folosise SSN (social security number) al unei persoane decedate. Deoarece s-a folosit de rezidenţa obţinută în mod fraudulos pentru a-şi achiziţiona două case şi două maşini, i s-au mai adăugat la dosar şi aceste infracţiuni de fraudare a sistemului bancar. Odată cu el, au fost reţinuţi pentru cercetări şi fiica sa, Ive Libardi (25) şi fiul Isac Libardi (20), ambii suspectaţi ca persoane care locuiesc ilegal pe teritoriul Statelor Unite. În acest timp, soţia lui Raphael Libardi se află internată la unul din spitalele din Phoenix, bolnavă de cancer în fază terminală.

AIG

„Aracruz International Granite” şi-a început activitatea în anul 2001, prin importul de plăci de granit din Brazilia, distribuite apoi în Statele Unite şi Canada. Din anul 2003 au deschis showroom-ul din Phoenix, iar mai apoi cel din Scottsdale, AZ. extinzându-se foarte mult, astfel încât astăzi firma importă din mai multe ţări ale lumii peste 200 de tipuri diferite de granit, marmură, travertin, onix şi alte tipuri de piatră naturală folosită în domeniul construcţiilor. În prezent firma asigură 15-20 locuri de muncă, iar încasările anuale se ridică la cca. 1.9 milioane USD.

Întâmplarea face că l-am cunoscut destul de bine pe Raphael. Am vorbit de mai multe ori cu el şi firma pentru care lucrez a făcut afaceri cu el încă din anii 2003-2004. Atât cât l-am cunoscut, Raphael a fost un om extrem de amabil şi foarte corect în relaţiile de afaceri. Era omul pe cuvântul căruia se putea conta. Ca familie, păreau a oameni cu frică de Dumnezeu, creştini practicanţi. În urmă cu un an, când Raphael a aflat că soţia lui este bolnavă de cancer ne-a solicitat să ne rugăm pentru ea, crezând că singura soluţie este la Dumnezeu. Şi totuşi…

Acest caz, mă determină să repun în discuţie toleranţa noastră exagerată faţă de anumite păcate. Oare de ce trecem cu vederea atât de uşor peste anumite ilegalităţi, suntem atât de înţelegători, ba chiar îi simpatizăm pe cei care comit astfel de „greşeli” şi ne solidarizăm cu ei, luându-le apărarea. Prea adesea manifestăm o toleranţă nejustificată faţă de păcate cu care ne-am obişnuit şi nu fac parte din categoria păcatelor grave, puternic încrustate pe lista neagră a răbojului mentalităţii noastre subiective. Beţia, fumatul, drogurile, curvia, uciderea, jaful sau violul sunt păcate grave, condamnate cu vehemenţă de noi toţi. Dar încălcarea legii imigrării nu poate fi pusă alături de cele enumerate mai sus. Probabil că aşa a gândit  şi Raphael. Doar şi ei, brazilienii, sun tot un popor latin, ca şi noi, care spre deosebire de nemţi, sau alte popoare anglo-saxone, de cele mai multe ori gândim cu inima în loc să gândim cu capul. Aduc spre exemplificare cazul unui tânăr lucrător dintr-o biserică română de aici din Statele Unite, care după ce a reuşit să-şi aducă soţia şi copilul prin Mexic, în duminica următoare, la programul de dimineaţă a mai şi  adus mulţumiri publice pentru că Domnul a lucrat şi i-a ajutat să-şi reîntregească familia. Mă întreb eu; „Cum?! Ajutându-i să încalce legea??!!” Şi nimeni nu a părut să fie deranjat de acest fapt. Ba, dimpotrivă…

Discuţia ar putea continua, extinzându-se şi în alte domenii, cum ar fi infracţionalitatea economică; declaraţii false pentru obţinerea unor avantaje (locuri de muncă, obţinerea de credite bancare), evaziune fiscală, dare de mită, înşelăciune, furt în forme foarte subtile şi altele asemenea. Din păcate avem exemple destule de corupţie între membrii comunităţilor româneşti din Chicago, Phoenix, Portland, cazuri grave, de notorietate, care îşi aşteaptă finalizarea. Doamne ai milă!

Galateni 6:7  „Nu vă înşelaţi: Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit. Ce semenă omul, aceea va şi secera.”

1 Ioan 5:17  „Orice nelegiuire este păcat;”

1 Tesaloniceni 5:22  „Feriţi-vă de orice se pare rău.”

Coloseni 3:23  „Orice faceţi, să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni”

20 de gânduri despre „Cazul Raphael Libardi, sau toleranţa noastră cea de toate zilele

 1. Pingback: Blogul lui Tipei « Daniel Lucescu

 2. Ati putea sa dati niste fapte concrete a acelui tinar lucrator care si-a adus familia prin Mexic , prin care sa se arate pacatele pe care le-a comis acel om ?
  Caci mie m-i se pare ca acel om este acuzat fara sa i se arate faptele comise .Sa-ti aduci restul familiei prin Mexic reprezinta un pacat ?

  • Draga Remus,
   Cred ca acest exemplu vine sa ilustreze foarte bine acea toleranta exagerata fata de anumite pacate, pe care am pus-o in discutie plecand de la cazul Raphael Libardi.
   In comentariul de mai sus ceri niste fapte concrete care sa evidentieze vina acelui tanar, deoarece: „acel om este acuzat fara sa i se arate faptele comise”.

   In primul rand, nu este vorba de o acuzare. Este doar un caz mentionat care ilustreaza o anumita mentalitate; tratamentul discriminatoriu aplicat in dreptul unor pacate (incalacarea legilor, cea a imigrarii in cazul de fata, infracţionalitatea economică; declaraţii false pentru obţinerea unor avantaje (locuri de muncă, obţinerea de credite bancare), evaziune fiscală, dare de mită, înşelăciune, furt în forme foarte subtile şi altele asemenea).

   Ceea ce a facut el rau, este sfatuirea cu sotia si planificarea trecerii in mod ilegal a frontierei de sud a Statelor Unite, si punerea in aplicare a acestui plan riscant, incompatibil cu statutul de lucrator crestin, care se putea finaliza in mod nefericit cu arestare, deportare, interdictie de intrare in Statele Unite, traume sufletesti, afectarea in mod negativ a slujirii si alte complicatii care ar putea decurge din aceasta situatie.
   Insa ceea ce ar trebui sa ne deranjeze pe noi cel mai tare, este asocierea unor fapte ca cele enumerate mai sus, (in acest caz „succesul” trecerii ilegale a frontierei de stat a Statelor Unite ale Americii) cu ajutorul, sau, interventia lui Dumnezeu. Ca si cum Dumnezeu ar fi lipsit de idei, de solutii si ar fi nevoit sa recurga uneori la ilegalitati sau tot felul de combinatii dubioase pentru a ne rezolva problemele.

   Eu cred ca Dumnezeu asteapta mai mult de la fiecare dintre noi. Mai multa credinta, mai multa rabdare, mai multa incredere in Dumnezeul pe care – pe buna dreptate – ne place sa il numim Omnipotent!
   Doamne ajuta-ne!

   • Frate Mircea Tipei ,

    in parte sint de acord cu dvs. pe latura comiterii pacatelor in sensul ca un om oriunde ar decide sa traiasca legal sau ” ilegal ” din punct de vedere juridic , el trebuie sa fie corect si nu trebuie sa urmareasca scopuri marsave . doresc sa continuam putin subiectul insa pentru inceput am o intrebare : cunoasteti cumva pe fratele Ovidiu Hada plecat in America in 1989 din Jugoslavia , originar din Romania , Hunedoara ? Actualmente el este Primarul Municipiului Hunedoara , el fiind fiul Pastorului Hada Gligor care pastoreste Biserica Golgota din Hunedoara . As dori sa-mi spuneti daca cunoasteti sau nu , si apoi vom continua .

 3. Domnule Remoremo,

  am urmarit cu interes interventiile d-voastra de pe blogul lui Daniel Lucescu, si acum de pe cel al bunului meu prieten Mircea, si sincer sa va spun, aproape ca am ajuns sa va dau dreptate… dar asta numai daca judec in mod firesc. Pentru ca nici unul din argumentele pe care le aduceti au vreo relevanta la subiectul discutat, din moment ce d-voastra aplicati la intregul subiect vechiul slogan: „Scopul scuza mijloacele.”

  Cred ca ati auzit vorba care spune ca doua rele nu fac un bine, deci sa nu platesti taxele stabilite de un stat pentru ca statul are o politica agresiva nu scuza pe nimeni de la neplata lor. Nu suntem de acord cu ele, exista alte modalitati de protest fata de o asemenea politica. Si Isus a spus: „Dati Cezarului ce e al Cezarului, si lui Dumnezeu ce e a lui Dumnezeu”, platindu-si taxele atat pentru El cat si pentru Petru.

  Cat despre cazul mentionat mai sus, sa ne aducem aminte ca nu mai traim in tara dominata de comunismul Ceausist, cand trecerea ilegala a granitei reprezenta un act de curaj si de lauda. Daca domniei tale ti se pare normal sa te lauzi ca Dumnezeu te-a ajutat sa comiti o ilegalitate, atunci probabil ca nu ai citit ce scrie Iacov cand spune ca „Dumnezeu nu poate fi ispitit ca să facă rău, şi El însuş nu ispiteşte pe nimeni.” – Iacov 1:13

  Mentionez inca o data ca daca in voia Sa permisiva Dumnezeu ne ingaduie sa ajungem unde ajungem, asta nu inseamna ca asta a fost planul Sau pentru noi. Eu zic ca ar fi bine sa ne cercetam personal si sa invatam din experientele altora. Si asta pina nu e prea tarziu…

  • Domnule Doru Gurban ,

   daca sinteti un copil a lui Dumnezeu atunci va zic frate Doru . Formulele dupa care dvs. ati judecat ceea ce eu am scris acolo la Daniel Lucescu , nu sint dintre cele mai corecte , motiv pentru care nu prea ati inteles mare lucru . Eu m-am exprimat cit se poate de clar , asa dupa inteligenta mea pe care o am . Eu am spus ca nu pomovez imigrarea ilegala si nici comiterea de infractiuni , indiferent de ce natura ar fi ele . Mai recititi inca o data si corectati formulele pe care trebuie sa le aplicati la cuvintele mele si poate in felul acesta veti reusi sa intelegeti . Apoi eu nu imi aduc aminte sa fi promovat neplata taxelor pe acel blog . Un om care traieste ilegal din punct de veder juridic intr-o tara , el nu are cum sa plateasca taxe de asigurari sociale la stat el nefiind inregistrat cu un contract de munca legal . Si daca nu plateste nimic , el nu are nici un drept , cum au salariatii legali . Este cumva statul pagubit de acel om in conditiile in care el cistiga spre exemplu in America 1200$ pe luna brutto , si va rog atentie ” brutto ” ? Si sa zicem ca el este casatorit si are si doi copii si cosul minim stabilit de guvern in America ar fi de 1500-1600$ lunar , pentru o familie cu doi copii !!!!!! Eu ma indoiesc ca acel om cu asemenea venit ” Brutto ” pentru o familie cu doi copii mai trebuie sa plateasca bir ” Cezarului American ” . Si la un mic calcul la care sa zicem ca Taxa pe Valoare Adaugata in America ar fi de 19% ca la noi in Germania , la un consum lunar de 1200$ , imigrantul ilegal plateste la statul American 19% TVA + sa zicem 20% impozit pe profit care se gaseste in pretul produselor si serviciilor , deci vine in total 39% , care reprezinta 366,69$ lunar , din consumul a 1200$ pe produse si servicii .( vreau sa mentionez o marja de eroare vizavi de unele poduse alimentare unde TVA-ul este sub 19% ) . In opinia mea cred ca omul nostru plateste destui bani Cezarului , fara ca statul American sa-i acorde vreun drept , macar ca el lucreaza pentru societatea Americana . Dvs. ce ziceti ?
   La comentariul urmator m-ar interesa care este procentul legal pe care ” Cezarul ” are dreptul sa-l incaseze de la oameni , caci eu ma indoiesc ca Dumnezeu a dat putere Cezarului sa ia ce nu-i apartine .
   Domnule Gurban , daca Dumnezeu a stabilit in Vechiul Testament obligatii materiale ( vezi zeciuala ) si financiare clare pe care le aveau oamenii de rind , dati-mi voie sa va spun caci tot clare erau si drepturile Imparatului , care nu avea voie sa treaca peste ce era stabilit pentru el , asadar el neprimind niciodata dreptul de aface abuz in ce priveste darile sau abuzul de putere .
   Cred deplin pe baza Sfintelor Scripuri ca ce este al Cezarului ca drept de la Dumnezeu este limitat .
   Vizavi de comunismul Ceausist , dati-mi voie sa spun ca America se indreapta cu pasi repezi spre un Comunism si un Fscism mai rau decit cel ce a existat in Romania .
   Sa va aduc aminte de abuzurile care se fac la ambasada SUA la Bucuresti si in alte parti ale lumii unde oameni sinceri si onesti sint refuzati la viza de calatorie in SUA , pentru vizele care se dau pe bani . Un exemplu 100 de vize cu 6000$ viza cam citi bani sint ? Nu cumva Cezarul incalca legea ?
   In ce priveste hotaririle lui Dumnezeu cu privire la modul Lui de lucru in general si particular in viata unui om , noi nu le putem intelege si cunoaste in mod deplin . Daca aveti impresia ca dvs. ati ajuns sa le cunoasteti pe toate va spun ca va inselati . Exista situatii speciale , in care Dumnezeu lucreaza in mod particular in viata unui om . Planurile si motivatiile de lucru ale lui Dumnezeu in viata de credinta si in viata privata a unui om sint unicate , si difera de la caz la caz .
   Am experimentat imigratia de 3 ori in viata mea cu scopuri bine stabilite de Dumnezeu pentru fiecare actiune . Au fost experiente pe care le-am trait si pe care nu le poate contesta nimeni , indiferent cine ar fi acel om . Asa cum nu poate fi contestata de nimeni de pe pamant lucrarea de mantuire din viata unui om pe care a facut-o Dumnezeu , tot asa nu pot fi contestate si alte lucrari pe care Dumnezeu le face in viata omului . Dati-mi voie sa spun ca eu nu am obiceiul sa il amestec pe Dumnezeu atunci cind comit o ilegalitate . Numai ca Dumnezeu nu numeste ” ilegal ” tot ce numesc oamenii asa . Sau vreti sa va amintesc cite ” ilegalitati ” comite Cezarul in ziua de astazi ?

   • Frate Tipei ,

    ca sa nu deveniti suspicios vizavi de ce v-am intrebat daca cunoasteti pe Ovidiu Hada actualul primar al Hunedoarei , asta se datoreaza faptului ca el a fost tovarasul meu de calatorie cind eu am fugit din Romania peste Dunare in Jugoslavia in 1989 . Impreuna am fost tovarasi ( cuvintul ” tovaras ” nu are nimic a face cu acela folosit de regimul comunist ) de calatorie impreuna cu alti membri care am format un grup de 7 persoane . Am fost impreuna in inchisoare si in lagarul de refugiati de linga Belgrad . As putea sa va relatez anumite lucruri vizavi de problema imigrarii , lucru care v-ar putea ajuta sa va schimbati putin perceptia de anumite ” ilegalitati ” .
    Este clar caci cazul amintit mai sus trebuie condamnat vehement indiferent ca un om este crestin sau nu , si ar fi o mare eroare sa-l implicam pe Dumnezeu in anumite fapte ca cele amintite mai sus .
    Si dati-mi voie sa va amintesc caci Constitutia SUA , interzice impozitarea venitului unui muncitor care are un contract de munca , acest venit fiind considerat proprietate privata , si totusi Cezarul prin Autoritatea Fiscala obliga oamenii din SUA sa faca acest lucru , fara sa prezinte legea in fata celor care intreaba de ea , care sa le arate ca ei sint obligati sa plateasca impozit , altii ajungind chiar la inchisoare nevinovati . Si ati mai vrea sa vi se aminteasca cam cite ” ilegalitati ” comite Cezarul , mai grave decit faptul ca un om trece o frontiera de stat fara aprobare cu un scop sincer , fara sa raspunda in fata cuiva pentru faptele comise ? Si apoi de unde si pina unde acel lucrator crestin din America nu avea dreptul sa traiasca impreuna cu familia acolo , mai ales daca el era legal pe teritoriul SUA ? De ce nu le-au aprobat vizele pentru membri familiei , ca ei sa nu fie nevoiti sa incalce legea ?
    Domnilor , haideti sa fim realisti si nepartinitori in judecata noastra , caci nu numai oamenii sint vinovati de anumite fapte care se comit pe pamant . Eu cred ca Cezarul are o mare parte de vina pentru unele fapte negative pe care unii oameni le comit in sensul ca nu raspecta legea , din cauza ca insusi Cezarul comite ilegalitati si abuzuri impotriva oamenilor si le incalca drepturile .

 4. Draga Remus,
  M-ai intrebat daca il cunosc pe Ovidiu Hada, actualul primar al Hunedoarei. Nu il cunosc personal, desi am fost la fratele Hada la orfelinat de doua ori, iar odata pe santierul unde se construia biserica. Pe Dani si pe Gabi i-am stiut putin de pe vremea cand erau la scoala la Arad

  • Ai perfecta dreptate, Spurgeon nu a condamnat fumatul. Intr-adevar, era mult mai corect sa formulez: „cei mai multi dintre noi”, sau „marea majoritate…”, sau alta expresie similara. Stii cum e; graba, pacatul asta al generalizarii, o mica neatentie…

   Multumesc si toate cele bune!

   • De ce să fie fumatul pus alături de celelalte păcate grave?

    De ce lipsește din listă… minciuna?

    Și frica!

    Iată lista din Apocalipsa 21:8

    „Cît despre fricoși, necredincioși, scîrboși, ucigași, curvari, vrăjitori, închinători la idoli, și toți mincinoșii, partea lor este în oazul, care arde cu foc și cu pucioasă, adică moartea a doua.”

 5. Domnule Remoremo,

  sau ca sa folosesc vorba d-voastra, daca sunteti un copil al lui Dumnezeu, frate… (scuze, dar nu va cunosc numele), imi cer scuze daca am inteles gresit pozitia d-voastra. Din calculele pe care le faceti inteleg ca nu sunteti un necunoscator in ale economiei. Ceea ce ma deranjeaza totusi este tonul de superioritate cu care raspundeti.

  In primul rand, ceea ce am scris nu a fost un atac la persoana d-voastra, cred ca vorbim aici in termeni generali, chiar daca folosim exemple pe care le cunoastem. Calculele d-voastra sunt corecte dar nu au de-a face cu subiectul in discutie, in speta „artificiile” pe care in special romanii le gasesc pentru a ocoli legile unei tari si pe care le considera ajutor din partea lui Dumnezeu atunci cand reusesc. Cat pentru cei care castiga sub cosul stabilit de guvern, exista compensatii si un ajutor social pe care acelasi guvern il acorda. Cuvantul „ilegal” pe care chiar si d-voastra il folositi cred ca spune in mare masura conditia celui aflat in situatia respectiva. E o situatie asumata personal si cu buna stiinta de cel in cauza. Iar despre obligatia statuli vis-a-vis de un emigrant ilegal, pot sa va spun ca cel putin aici in State si ,din experienta, stiu ca si in Anglia, este sa ofere cel putin tratament medical de urgenta. Si asta implica anumite costuri…

  In al doilea rand, nu e de competenta mea sa stabilesc care sunt limitele Cezarului. Abuzurile de la ambasada Americana, asa cum le numiti, ma irita si pe mine in mare masura. In parte, ele sunt rezultatul unor oameni care au abuzat de sistem si au ingreunat situatia multor oameni onesti, in parte sunt rezultatul naturii pacatoase si corupte a omului. Dar sa nu uitam ca multi s-au imprumutat cu acele sume ca sa obtina viza. Amintesc aici scandalul vizelor de Anglia, izbucnit dupa ce un om cu un picior amputat a ajuns pe aeroportul din Londra cu o viza cu drept de lucru in constructii! Deci, legile sunt drepte, dar oamenii sunt corupti. In ce priveste supunerea noastra fata de Cezar, cred ca sunteti familiar cu Romani 13:1-8. Cuvintele lui Pavel mi se par extrem de autoritare si nu lasa loc de targuiala. Cred ca datoria noastra, ca si crestini, este sa ne facem auzita vocea in dreptul legilor ce incalca principiile lui Dumnezeu. Din pacate, atunci cand in Romania s-a propus legalizarea casatoriilor homosexuale, Biserica a ramas aproape tacuta! Asadar, indignarea ce o simt fata de nedreptatea Cezarului ar trebui sa nasca in noi un dor de casa adevarata, acolo unde va exista dreptate cu adevarat…

  In final, as vrea sa va spun ca nu am ajuns sa cunosc deplin intregul plan al lui Dumnezeu, din moment ce sunt constient ca el se desfasoara progresiv. Sunt multe momente in viata mea de care nu sunt mandru! Dar cand privesc in urma, vad cum El le-a folosit pentru binele meu, chiar daca nu a dorit sa trec prin ele. Sincer, imi pare rau de tonul discutiei noastre si imi cer scuze daca am cauzat in vre-un fel directia aceasta. Nadajduiesc ca vom gasi o modalitate de a dezbate civilizat si crestineste un subiect care ramane de actualitate si e destul de complex.

  Cu respect in Hristos,

  Doru Gurban

 6. Frate Doru Gurban ,

  numele meu este Remus . Chiar nu am obiceiul sa vorbesc cu superioritate . As vrea sa fim intelesi asupra unui fapt : eu nu promovez nerspectarea legilor . Daca as face asa ceva ar inseamna ca as calca Cuvintul lui Dumnezeu , care ne vorbeste clar pe aceasta latura . Pentru mine este foarte clar ca un stat , indiferent de forma lui de guvernare el nu poate exista fara taxe . Sustin plata taxelor catre stat , deoarece sint multe nevoi in care statul trebuie sa se implice . Insa nu sint de acord atunci cind se sare calul . Cred ca guvernele lumii care la ora actuala sint conduse de gangsteri si de infractori in cele mai multe din natiunile pamantului si care ar trebui sa fie la inchisoare , ar trebui sa fie mai atente vizavi de problemele interne ale natiunii , ar trebui sa adopte o politica care sa stimuleze oamenii sa traisca in tara lor de bastina . Dati-mi voie sa va spun caci actualmente am o firma privata aici in Germania si de cind o am niciodata nu am facut ceva sa ocolesc platirea taxelor catre statul Geman , chiar si in conditiile in care aici ca si in alte tari din lume exista o lege care te scuteste de impozitul pe profitul reinvestit , insa in conditiile in care cineva reinvesteste profitul ( fara a fi necesare acele investitii ) cu gindul de ocoli plata impozitului pe profitul pe care l-a realizat , asta consider ca este o furaciune .
  Statele Unite condamna vehement trecerea ilegala de frontiera si daca nu ma insel te pedepseste chiar si cu inchisoarea daca te prinde . Dar tot Statele Unite a uitat cite atrocitati a comis aceasta natiune dea lungul istoriei ei , fara ca sa plateasca vreodata cuiva despagubiri pentru pagubele facute . Tot la fel este valabil si pentru Germania , care a provocat doua razboaie mondiale , care a produs rani adinci care nu sint vindecate nici in ziua de astazi .
  Da sint de acod ca problema migratiei trebuie monitorizata si tinuta sub control . Insa un procent din acest fenomen este suportabil si inca chiar benefic pentru economie . Dupa anii 90 in Germania erau cei mai multi refugiati din Europa care aveau cerere de azil politic , numarul ajungind la circa un milion de oameni . Singurul lucru care era negativ pentru Germania in urma prezentei acestor oameni erau faptele antisociale care le comiteau in tara , in rest prezenta acestori oameni era foarte benefica din alte puncte de vedere , asa dupa cum si SUA beneficiaza de avantaje economice de pe urma imigrantilor , chiar fiind ei si ilegali .
  Oare SUA prin politica vizelor nu urmareste racolarea de oameni pregatiti profesional pentru care ei nu au cheltuit nici un cent , si nici nu platesc tarilor de unde vin acesti oameni vreo despagubire pentru investitia imens de costisitoare pe care o face un stat in pregatirea si formarea unui om din punct de vedere profesional , ca sa nu mai vorbim si din punct de vedere medical in cazul in care statul a intervenit si pe aceasta latura .
  M-i se pare ca aceasta emigrare ” legala cu viza ” , este ” ilegala din alt punct de vedere ” !!!!!
  Deci ca concluzie este bine ca oamenii sa nu incalce legea , insa atunci cind situatia impune neexistind posibiliatea legala de a intra intr-o tara , eu nu condamn trecerea ilegala ( care la Dumnezeu nu exista ) intr-o tara atunci cind ea nu se face in scopuri marsave .
  Deci frate Doru , la Dumnezeu nu este sedere legala si ilegala , cum deasemenea nu este munca la negru si munca la alb .
  Cind Dumnezeu i-a spus lui Iosif sa ia Pruncul si pe mama lui si sa fuga in Egipt , nu i-a spus sa mearga si la Faraon sa-i ceara dreptul de lucru . Iosif avea dreptul de lucru de la Dumnezeu , fiindca el avea o familie de intretinut .Inaintea lui Dumnezeu oamenii in anumite conjuncturi din viata au dreptul sa traiasca in alte tari pentru rezolvarea unor probleme , fie de natura financiara , sau de alta natura .
  Si acum vizavi de un subiect din Biblie , in care cineva care omora un om fara voie ( vezi Numeri 35:9-29 ) si care trebuia sa fuga intr-una din cetatile de scapare , ca sa scape din mina razbunatorilor si care trebuia sa traisca acolo pina la moartea marelui preot , despre asemenea situatii ce spuneti ? Mai exista azi asemenea situatii in viata unui om ? Bineinteles ca exista . Mai este valabil Cuvintul lui Dumnezeu cu privire la cetatile de scapare , pentru un om care se afla in ziua de astazi in situatia descrisa in Numeri 35 ? Eu zic ca DA . Si intreb eu , care tara ar primi legal un om cu o asemenea problema , ca sa fie izbavit din mana razbunatorului . Sau am putea sa luam un alt caz , in care cineva inainte sa fie intors la Domnul a fost implicat in fel de fel de lucruri , care dupa iesirea din acele lucruri rele ( prin intoarcerea lui la Domnul ) , viata lui ( si a familie lui ) ar fi in pericol , cum s-ar putea proteja un astfel de om ?
  Deci , inainte sa condamnam pe cineva ca trece o frontiera de stat ilegal fiindca nu are alta posibilitate , ar trebui sa nu ne grabim la judecata cu privire ala aceasta situatie , caci noi nu avem de unde sa stim ce poate sta in spatele trecutului din viata unui om . Intrati pe Alfa Omega TV la arhiva si cautati la documentare : ” Mostenirea unui mafiot ” , ca sa vedeti cu ce se confrunta familia unui fost mafiot italian care s-a intors la Domnul , si care totusi pina la urma a fost impuscat de mafioti ( el deja fiind crestin ) , pentru o crima pe care el nu a comis-o . Asa ca grabiti-va incet la judecata si judecati duhovniceste si nu fireste .

  Sanatate .

 7. Eu inteleg situatia tanarului respectiv, dar tocmai in asemenea situatii, maturitatea spirituala isi spune cuvantul. Asteptarea este o grea incercare, dar necesara (experienta personala)
  Familia sa este aici, dar cu statut de „ilegali”. Poate cumva reuseste sa obtina un SSN, dar legalizarea va fi improbabila. La orice aplicatie pt.imigrare, va trebui sa se ataseze copie cu pagina vizei ambasadei U.S.A. si copie dupa viza de intrare de la granita. Trecerea ilegala a granitei este o ofensa serioasa pt. cei de la Homeland Security si nu exista scuza.
  In fata lui Dumnezeu nu conteaza statutul de legalitate pamanteasca, dar in fata autoritatilor da. Insa nu cred ca Dumneazeu apreciaza frauda, chiar daca este facuta „cu buna intentie”. Nu e simplu sa cunosti planul lui Dumnezeu, caci exista factori denaturanti ai mesajului sau. Insa care va fi voia sa, se va sti intr-un final.

  • Andra, imi place cum formulezi, cum argumentezi:

   ” …dar tocmai in asemenea situatii, maturitatea spirituala isi spune cuvantul…”
   „Asteptarea este o grea incercare, dar necesara…”
   „…nu cred ca Dumneazeu apreciaza frauda, chiar daca este facuta “cu buna intentie”.

   Toate cele bune!

   • Frate Tipei ,

    daca ai citit ultimul meu mesaj catre fratele Doru , acolo am expus cel putin doua situatii despre care nu prea se amintesc , in care s-ar putea ca un om care din motive foarte serioase este nevoit a trece frontiera ca sa-si salveze viata personala si poate chiar si membri familiei . Oare totusi de ce nu puteti intelege ?

 8. Draga Alin,

  Problema pusa de mine in discutie era – hai sa spunem – discriminarea care se face intre unele pacate pe care le socotim ca fiind foarte grave si unele pe care le trecem cu vedera foarte usor. Si am insiruit cateva dintre ele. Nu mi-am propus o tratare exhaustiva a problemei, ci doar evidentierea acelei probleme.

  De ce să fie fumatul pus alături de celelalte păcate grave?

  Eu nu-l pun, dar tocmai asta vreau sa arat; cat de gresit judecam. (sau mai corect, cat de gresit judeca o mare parte dintre noi), socotind fumatul drept unul dintre cele mai grave pacate.

  Daca ne apucam sa depicam firul in patru, sigur ca trebuie sa iti dau din nou dreptate, fie si doar partial, deoarece lista din Apocalipsa 21, mentionata de tine, nu este singura si nici nu poate fi considerata ca o lista inchisa, completa. Mai avem cateva, dintre care vreau sa adaug aici doar doua:

  Romani 1:26-32

  26  Din pricina aceasta, Dumnezeu i-a lăsat în voia unor patimi scârboase; căci femeile lor au schimbat întrebuinţarea firească a lor într-una care este împotriva firii;
  27  tot astfel şi bărbaţii, au părăsit întrebuinţarea firească a femeii, s-au aprins în poftele lor unii pentru alţii, au săvârşit parte bărbătească cu parte bărbătească lucruri scârboase, şi au primit în ei înşişi plata cuvenită pentru rătăcirea lor.
  28  Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoştinţa lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minţii lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite.
  29  Astfel au ajuns plini de ori ce fel de nelegiuire, de curvie, de viclenie, de lăcomie, de răutate; plini de pizmă, de ucidere, de ceartă, de înşelăciune, de porniri răutăcioase; Sunt şoptitori,
  30  bîrfitori, urâtori de Dumnezeu, obraznici, trufaşi, lăudăroşi, născocitori de rele, neascultători de părinţi,
  31  fără pricepere, călcători de cuvânt, fără dragoste firească, neînduplecaţi, fără milă.
  32  Şi, cu toate că ştiu Hotărârea lui Dumnezeu, că cei ce fac asemenea lucruri, Sunt vrednici de moarte, totuş, ei nu numai că le fac, dar şi găsesc de buni pe cei ce le fac.

  2 Timotei 3:2-5

  2  Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţămitori, fără evlavie,
  3  fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrînaţi, neîmblînziţi, neiubitori de bine,
  4  vânzători, obraznici, îngîmfaţi; iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu;
  5  având doar o formă de evlavie, dar tăgăduindu-i puterea. Depărtează-te de oamenii aceştia.

  • Da. Asta am inteles si eu: pocaitii numes fumatul un pacat grav. Nu neaparat ca asta ar fi foarte / cel mai grav. Alin s-a pripit!
   La urma urmei putem vorbim de pacate grave / pacate mai putin grave / pacate negrave?! 🙂

 9. Buna draga Mircea!

  Interesant cat de dezbatut a ajuns sa fie subiectul tau 😉 Cred ca unii din participantii la comment – uri nu au inteles ca „vorbeai” nu strict de pacatul imigratiei ilegale (pe care Biblia nu-l aminteste; sic!), ci despre cum „manifestăm o toleranţă nejustificată faţă de păcate” cu care ne-am obisnuit deja si le-am adaptat partii nevinovate a vietii de crestini.
  N-ai vrea sa scrii ceva si de fumat??

  Cu drag,
  Ionica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s